Kraken richt Amerikaanse bank op – eerste cryptobeurs met bijpassende licentie

De Amerikaanse cryptobeurs Kraken heeft een bankvergunning gekregen en is van plan die te gebruiken om in het komende kwartaal een financiële instelling te openen. De focus van Kraken Bank ligt naar verluidt op crypto en gerelateerde monetaire transacties.

Kraken is een van de oudste en populairste handelsplatforms voor Bitcoin en Co. wereldwijd. Kraken betrad al in 2011 de markt met cryptocurrencies en wil nu de volgende stap zetten. Met een Kraken Bank willen ze klanten vanaf het 3e kwartaal van 2021 uitgebreid van dienst zijn bij hun financiële transacties. Volgens de self-disclosure heeft Kraken de vereiste bankvergunning verkregen in de Amerikaanse staat Wyoming in de vorm van een vergunning als Special Purpose Depository Institution (SPDI). Dit maakt Kraken Bank de pionier en eerste in zijn soort, zeggen ze.

Als SPDI zal Kraken Bank onder toezicht staan van de banktoezichthouders in Wyoming, maar zal zij haar diensten in de gehele Verenigde Staten mogen aanbieden. Er zal echter geen door de overheid gegarandeerde depositoverzekering zijn. Kraken schrijft dat het van plan is om eerst bestaande klanten van zijn eigen cryptobeurs te accepteren, en later nieuwe klanten. Fysieke filialen zijn niet gepland, de ondersteuning moet online worden georganiseerd en 24 uur per dag beschikbaar zijn. Het concept van Kraken Bank wordt omschreven als digital-first, dat naast cryptocurrencies ook particuliere pensioenverzekeringen en andere typische diensten zou moeten omvatten – maar bij voorkeur op basis van digitale activa.

Kraken Bank als pionier

Een SPDI moet de deposito’s van haar klanten volledig aanhouden. Hier biedt Kraken dus de mogelijkheid om Bitcoin en vermoedelijk ook toonaangevende Altcoins te storten, naast eigen reserves in Amerikaanse dollars. Hiermee wordt een juridische brug geslagen naar traditionele bankdiensten. Andere cryptobeurzen zoals Coinbase en Binance geven creditcards uit, maar houden zich afzijdig van andere bankdiensten. Omgekeerd zijn traditionele retailbanken nog steeds niet voorbereid om ook op grote schaal in de cryptocurrency-ruimte actief te zijn.

Waarnemers menen dat Kraken Bank ook deel zou kunnen uitmaken van de voorbereidingen voor een beursgang. Coinbase was in april op de beurs gedebuteerd. Met zijn eigen bank zal Kraken waarschijnlijk ook zijn steeds belangrijker wordende zaken met institutionele Bitcoin-klanten willen versterken.

Conclusie: Kraken Bank – de VS wijst de weg

Volgens de tot dusver beschikbare informatie zal Kraken Bank inderdaad unieke verkoopargumenten hebben. Alleen de tijd zal leren of klanten van Kraken of potentiële nieuwe klanten zullen ingaan op het aanbod om al hun monetaire transacties via één loket te laten verlopen. In het algemeen zijn er in de VS echter tekenen dat toezichthouders, de traditionele financiële wereld en de crypto-industrie nader tot elkaar komen. Dit helpt niet alleen klanten, maar helpt ook het wantrouwen jegens cryptocurrencies als vermeend instrument van criminele activiteiten te verminderen. Zo’n innovatieve kracht als Kraken Bank bewijst dat de crypto-industrie volwassen aan het worden is en zou als model moeten dienen voor marktdeelnemers in Duitsland en de EU.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*