Solana (SOL): fondsen voor ontwikkelaars worden slechts aarzelend verdeeld

Solana (SOL) had zich, net als andere altcoins, ten doel gesteld ontwikkelaars te stimuleren die hun projecten in het ecosysteem willen inbrengen via miljoenenfondsen. Maar het plan is vastgelopen.

Solana blijft lijden onder de nasleep van de FTX crash, en zijn nauwe banden met Sam Bankman-Fried’s dalende crypto-imperium hebben ervoor gezorgd dat de prijscurve van SOL is gekelderd. Maar het team en de stichting achter Solana bevestigen dat hun financiering onafhankelijk is verzekerd. Het is echter enigszins irritant als medeoprichter Anatoly Yakovenko in een interview onthult dat de vorig jaar opgehaalde middelen voor ontwikkelaars veel langzamer worden verdeeld dan verwacht.

Op de Solana Conference 2021 werden een fonds van 100 miljoen US dollar voor sociale media en een fonds van 150 miljoen US dollar voor blockchain gaming aangekondigd. De Solana Foundation had zich daarbij verzekerd van financiële steun van crypto venture capital en was van plan de middelen binnen 18 maanden te verdelen onder geschikte projecten. Maar nu, een jaar later, is volgens Yakovenko nog niet eens bijna de helft van de 100 miljoen dollar uitbetaald uit het socialemediafonds, en ook uit het blockchaingamefonds zijn nog enorme bedragen beschikbaar. Volgens Yakovenko worden kleinere bedragen van ongeveer 100.000 US dollar overgemaakt naar individuele projecten, maar grote worpen ontbreken.

Yakovenko ging verder niet in op de achtergronden, zoals of voorgestelde projecten qua kwaliteit achterblijven bij de verwachtingen of dat er plotselinge bedankjes van donoren komen. Verder verkondigt hij dat het volgende doel is dat meer dan een miljoen mensen Solana gebruiken op het gebied van sociale netwerken en blockchain-gaming. Met projecten als Dispatch, Squads, Dialect en Wordcel in het SOL-ecosysteem beschikt het bedrijf al over gedecentraliseerde alternatieven voor Reddit, WhatsApp en Twitter. Op het gebied van gaming wijst Yakovenko op bijna 40 onlinespellen die al live zijn of binnenkort worden gelanceerd met Solana als technologische basis.

Conclusie: de nabijheid van FTX veroorzaakt problemen voor Solana

De Solana Foundation heeft benadrukt dat zij geen middelen heeft geïnvesteerd bij FTX of gelieerde bedrijven zoals Alameda Research. Maar de inzinking van de prijscurve van SOL was in ieder geval meer te wijten aan het feit dat FTX en Alameda Research grote aandelen van hun reserves in Solana bezitten en een verkoop op handen is. In zo’n onzekere stemming is er begrip voor ontwikkelaars die hun tijd liever besteden aan concurrerende ecosystemen zoals Ethereum (ETH) of Binance Coin (BNB). Maar de concurrentie bewijst ook dat Solana het zich niet kan veroorloven om stil te staan.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*