Solana (SOL) – het vernis op de Ethereum moordenaar is aan het afbladderen

Solana (SOL) werd vaak gevierd als de “altcoin van het jaar” in 2021. Maar recente gebeurtenissen doen twijfels rijzen over de vraag of de zogenaamde Ethereum killer echt zo aantrekkelijk is als vaak wordt aangenomen.

Solana (SOL) schreef in 2021 een buitengewoon succesverhaal: van koersniveaus rond 2 US dollar pompte Solana telkens weer op naar nieuwe hoogtepunten, de all-time high staat nu genoteerd op 260 US dollar vanaf november 2021. We behandelden de altcoin voor het eerst in detail in april 2021, toen het zich voorbereidde om de crypto-industrie op te schudden. Maar nu Solana zich heeft gevestigd in de top 10 van meest gekapitaliseerde cryptocurrencies, nemen de kritische stemmen toe. Er zijn drie bevindingen over Solana in de afgelopen weken die zijn positieve imago nog meer schaden:

1. de Wormhole Hack: in een van de grootste cryptohacks aller tijden konden aanvallers het equivalent van 320 miljoen US dollar aan gewrapte Ethereum (ETH) stelen. Wat nu duidelijk wordt: De hackers konden een complex DeFi bedrijf binnendringen omdat er een bug zat in de Solana interface naar Project Wormhole. Details over de hack zijn hier te vinden. Hoewel de financiële schade werd vergoed door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Jump Crypto, leidt deze stap tot het tweede punt van kritiek tegen Solana:

2. SOL Whales domineren de scène: Het is reeds lang bekend dat Solana belangrijke investeerders heeft, waaronder FTX-oprichter Sam Bankman-Fried als prominent pleitbezorger. Maar eind 2021 bleek uit een gedetailleerde analyse van het onlinemagazine “The Information” dat de SOL Whales waarschijnlijk geen risico’s hebben genomen en ten minste de mogelijkheid hadden om de prijzen te beïnvloeden. Een YouTube-video met de veelzeggende titel “Hoe de miljardairs van Solana u uitlachen” past ook in dit plaatje. Kortom, Solana kan de belofte van decentralisatie niet waarmaken en wil dat misschien niet eens.

3. netwerkstoringen bij Solana: SOL en het bijbehorende ecosysteem scoorden punten in de evaluatie door te beweren dat zij virtueel een beter Ethereum (ETH) hadden gecreëerd. Solana had de problemen van hoge transactiekosten en een gebrek aan netwerkcapaciteit opgelost. Maar in september 2021, veroorzaakte een netwerkstoring bij Solana een schrikreactie. In januari 2022, herhaalde de nachtmerrie zich. Ons overzicht van Ethereum-killers toonde ook aan: Solana is in de praktijk ver verwijderd van de geadverteerde capaciteiten.

Conclusie: Problemen bij Solana doen denken aan Ethereum

Iedereen die al een tijdje meedraait in de crypto-scene zal de ironie in het hele Solana-verhaal herkennen. Omdat Ethereum ook een onvergetelijke hack heeft meegemaakt. De DAO-hack van 2016 leidde zelfs tot de afsplitsing van Ethereum Classic (ETC) en toonde in alle duidelijkheid aan hoe gevoelig de thema’s zelfbestuur en decentralisatie liggen voor cryptocurrencies. De problemen met de netwerkcapaciteit doen zich ook voor bij Ethereum. In de loop der jaren kregen beleggers het gevoel dat Ethereum zelfkritisch werkte aan zwakke punten. In het beste geval zal deze dynamiek ook bij Solana aanwezig zijn. Anders dreigt SOL de speelbal van de walvissen te worden.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*