Solana (SOL): levering eigen smartphone Saga begint

Afgelopen zomer lanceerde Solana (SOL) een mobiel initiatief en kondigde een eigen smartphone aan met de naam Saga. De levering van deze smartphone is nu begonnen en nieuwe bestellingen zijn vanaf mei mogelijk.

Toen Solana (SOL) in juni 2022 met veel tamtam aankondigde een eigen mobiele divisie op te zetten, voelde het zich een pionier. Het ecosysteem van Solana moest veilig en handig te gebruiken zijn op mobiele apparaten, en wie wilde kon ook een voor SOL geoptimaliseerde smartphone pre-orderen, genaamd Saga. Nu gaan de eerste pakketten met de Saga op de post, zo maakt Solana bekend. Volgens de eigen reclame markeert dit het begin van “het mobiele tijdperk van Web3”. Qua prijs (vanaf 1.000 US dollar) en technologische kerngegevens behoort de Solana Saga smartphone tot de hogere klasse.

De processor is Snapdragon 8+, het RAM-geheugen is met 12 GB royaal, en 512 GB RAM-geheugen laat voldoende ruimte voor apps die niets met crypto te maken hebben. Maar het echte hoogtepunt is volgens Solana de geïntegreerde beveiligingsarchitectuur, die wachtwoorden en sleutels tot wallets apart op het toestel opslaat en zo het risico op aanvallen van hackers minimaliseert. Zelfs het Android-besturingssysteem kan geen toegang krijgen tot de toegangsgegevens, zeggen ze. Ongeveer een dozijn Solana DApps, waaronder de NFT-marktplaats Magic Eden, zijn al beschikbaar in voor smartphones geoptimaliseerde versies. Solana is van plan om vanaf 8 mei de verwerking van nieuwe bestellingen voor de Saga te hervatten.

Ondertussen blijft Solana de gevolgen voelen van de FTX crash van zes maanden geleden. SOL was een van de verklaarde favorieten van FTX-oprichter Sam Bankman-Fried en toen de cryptobeurs faillissement moest aanvragen, kelderde de koerscurve van Solana. Huidige blockchaingegevens laten zien: Solana’s aantal actieve wallets is in 2023 met 60 procent gedaald en de Decentralised Finance (DeFi) divisie, die vroeger zo belangrijk was voor SOL, is ernstig gekrompen. De datadienst DeFiLlama telt bij Solana slechts een kleine 300 miljoen US dollar aan geïnvesteerd kapitaal in DeFi; in de beste tijden was dat meer dan 10 miljard US dollar.

Conclusie: Solana zoekt zijn toekomst

Het mobiele initiatief van Solana kan in principe worden uitgeprobeerd zonder de Saga smartphone, de Solana dApp store is toegankelijk vanaf alle Android toestellen. Of hier nieuw momentum uit voortkomt is een open vraag. Want zelfs fervente Solana-fans hebben terugkerende netwerkuitval als een enorme storende factor aangemerkt. Van zijn vroegere status als “Ethereum killer” is SOL teruggevallen op aarde en het zal een moeilijke onderneming worden om bij Solana weer een geest van optimisme te verspreiden.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*