Solana (SOL) heeft sinds dinsdagmiddag te kampen met de grootste technologische crisis uit zijn geschiedenis. Waarschijnlijk overbelast door bots, werd de blockchain verlamd. Nu zou een reboot moeten helpen.
De alarmsirenes loeiden gistermiddag op Solana (SOL): Via Twitter moest worden aangekondigd dat het netwerk niet stabiel functioneerde. De middelen in Solana’s blockchain waren overbelast, wat leidde tot een automatische afwijzing van nieuwe orders. In gewone taal: iedereen die transacties wilde uitvoeren met Solana of wachtte op de verwerking van slimme contracten werd in de kou gezet. Logischerwijs werd de prijscurve van SOL snel negatief en daalde soms met meer dan tien procent. Pas vandaag, woensdagochtend, werd het sein “veilig” gegeven: een snelle update en een herstart van het netwerk herstelden de functionaliteit van Solana.
Solana ligt 16 uur plat – wat is er gebeurd?
Terwijl het hectische onderzoek naar de oorzaak van de technologische knock-out bij Solana begon, was het hoofd van Solana Labs de vermeende eerste met een verklaring. Op Twitter schreef Anatoly Yakovenko dat een lancering bij Raydium (RAY) had geleid tot 300.000 verzoeken per seconde aan Solana’s blockchain. Het DeFi protocol wilde een gedecentraliseerd aanbod van nieuwe munten doen op een wie het eerst komt, het eerst maalt basis, dus hadden vindingrijke deelnemers blijkbaar bots in de race gestuurd, die 300.000 TPS en meer uitlokten. Solana zelf adverteert dat het gemakkelijk minstens 50.000 transacties per seconde aankan.
Netwerkpunten (nodes) werden blijkbaar tijdelijk uitgeschakeld als gevolg van de gebeurtenissen. Rond middernacht stuurde het hoofdkwartier van Solana een ontnuchterend statusrapport via Twitter. Pogingen om het netwerk te stabiliseren waren mislukt. Daarom moest er een besluit worden genomen over een herstart. Ook de nodige software werd ter beschikking gesteld. Pas woensdagochtend kwam het opbeurende nieuws: meer dan 80 procent stemde in met een herstart, die onmiddellijk begon. In de loop van de volgende uren zou het Solana-ecosysteem weer volledig functioneel moeten zijn.
De prijscurve herstelt zich ook van de parallelle daling en SOL heeft de grens van 160 US-dollar weer overschreden.
Conclusie: Solana wordt geconfronteerd met vragen na netwerkstoring
Solana was in december 2020 al zes uur uit de roulatie, maar toen speelde SOL nog niet zo’n prominente rol in de cryptomarkt. In de zomer van 2021 vloog Solana echter van de ene all-time high naar de volgende en werd door sommigen zelfs bejubeld als een uitdager van Ethereum (ETH). De huidige totale mislukking van Solana doet niet alleen aanzienlijke twijfel rijzen over de vraag of de architectuur van het netwerk opgewassen is tegen toekomstige uitdagingen. Oplossingen zoals een soort bescherming tegen spam of de mogelijkheid om prioriteit te geven aan transacties worden zeker besproken. Maar wat nog verontrustender is voor de die-hard cryptoscene: hoe is het mogelijk in een zogenaamd gedecentraliseerd netwerk om zo snel een meerderheid af te dwingen voor veranderingen in de code en een herstart? Is Solana echt gedecentraliseerd of is de macht geconcentreerd bij een paar grote knooppunten? De schok van Solana zal waarschijnlijk nazinderen.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply