Solana (SOL): Twee initiatieven om NFT-divisie te versterken, DeFi ook in focus

Solana (SOL) blijft werken aan het bepalen van zijn eigen positie in de crypto-industrie na de crash van de cryptobeurs FTX. De NFT-divisie is evenzeer een focus als Decentralised Finance (DeFi).

Solana (SOL) is het probleemkind van veel beleggers geworden sinds de ineenstorting van het FTX-imperium in november 2022, omdat de nauwe banden met de bedrijven van Sam Bankman-Fried problematisch zijn gebleken. Maar Solana zit niet vast en de koerscurve van SOL heeft in 2023 een positieve tendens vertoond, mede dankzij de toenemende belangstelling voor zijn NFT-divisie. Twee nieuwsberichten in de afgelopen dagen ondersteunen het optimisme:

1. het NFT-platform Crossmint breidt zijn diensten uit richting Solana NFT’s en heeft hiervoor al een bètaprogramma gelanceerd. Crossmint adverteert dat het de creatie en opslag van NFT’s aanzienlijk zal vereenvoudigen en gebruik zal maken van innovatieve compressietechnieken. Hier zouden dus kansen kunnen liggen voor Solana NFT’s om nieuwe gebruikersgroepen en use cases te openen.

2. In de zomer van 2022 had Solana een initiatief gelanceerd dat volledig was toegesneden op mobiele ervaringen met SOL, waaronder de eigen smartphones. De bijbehorende software was vanaf het begin open-source, en nu heeft Solana ook de gedetailleerde blauwdrukken voor smartphones vrijgegeven en moedigt het mensen via Twitter aan deze te gebruiken om hun eigen hardware te bouwen. In Solana’s mobiele pakket is de NFT-afdeling natively geïntegreerd.

Volgens CryptoSlam laat het marktoverzicht van de handel in NFT’s zien dat NFT’s op basis van Ethereum (ETH) de actie domineren, maar Solana NFT’s hebben zich op de tweede plaats genesteld. In de belangrijke metriek van dagelijkse omzet en kopers liggen Ethereum NFT’s ongeveer een factor vijf voor op Solana, dus hier is ruimte voor een inhaalslag. Aan de andere kant is de nieuwe marktleider onder de NFT-handelsplatforms, Blur, nog niet bereid Solana NFT’s te noteren, en dus gaat het momentum dat ook door de token BLUR is aangewakkerd, aan SOL voorbij.

Voor de FTX-crash was gedecentraliseerde financiering (DeFi) de belangrijkste use case voor Solana, maar de gegevens van DeFiLlama zijn al lang ontnuchterend. Solana registreert nog slechts 250 miljoen dollar TVL in de DeFi-lijn en zelfs lichte stijgingen vorige maand hebben geen momentum gecreëerd. Hier lijkt het wantrouwen in SOL bijzonder diepgeworteld en de herhaalde netwerkstoringen doen twijfels rijzen over de bruikbaarheid van Solana voor DeFi.

Conclusie: Solana op zoek naar zichzelf

De vrije val van SOL lijkt te zijn gestopt in 2023 en de Solana-gemeenschap toont loyaliteit, waardoor de successen in de NFT-ruimte mogelijk zijn. Maar gezien de market cap van SOL van bijna 9 miljard dollar is de dagelijkse Solana NFT-omzet van een paar miljoen dollar te weinig om alle toekomstige vragen te beantwoorden. Solana zal dus voorspelbaar moeten blijven werken aan het aanscherpen van zijn imago na FTX en proactief toepassingsgebieden moeten bezetten.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*