Solana (SOL) – zal de top nieuwkomer echt een Ethereum killer worden?

Solana (SOL) heeft zijn eigen records op een rij gezet met een prijsstijging van ongeveer 1.400 procent in 2021 en wordt vaak geclassificeerd als een potentiële Ethereum killer. Kan het slagen?

Een blik op de crypto-grafieken verraadt meteen: Solana is de hoogvlieger van het jaar. SOL staat nu genoteerd als de 6e meest gekapitaliseerde cryptocurrency. Een prijsstijging van 1,5 US-dollar aan het begin van het jaar tot ruim 200 US-dollar heeft Solana van niemandsland naar het grote podium gekatapulteerd. Met een huidige marktkapitalisatie van meer dan 60 miljard US dollar heeft SOL Cardano (ADA) al ingehaald, dat net voor ligt. Zijn er grenzen voor Solana of is er potentieel om misschien zelfs Ethereum (ETH) van de tweede plaats te verdringen achter de reservemunt Bitcoin (BTC)?

Het verhaal van mogelijke Ethereum-killers is al vele malen verteld in de crypto-industrie, maar tot nu toe zijn alle pogingen om serieus te concurreren met het brede ecosysteem van ETH in termen van monetair volume, op niets uitgelopen. En zelfs nu, met een marktkapitalisatie van ruim 500 miljard dollar, ligt Ethereum vele malen voor op Solana’s standpunt. ETH is sinds augustus 2015 genoteerd op de wereldwijde cryptobeurzen, terwijl Solana daar pas in april 2020 debuteerde. In dit opzicht is Solana geslaagd in het eerste deel van een inhaalrace.

Hervormingsachterstand in Ethereum is in het voordeel van Solana

Bij zijn snelle marktpenetratie kon Solana niet alleen rekenen op prominente pleitbezorgers zoals FTX-baas Sam Bankman-Fried, maar was hij ook inhoudelijk overtuigend. Want technologisch gezien steunt Solana op een moderne versie van het Proof-of-Stake (PoS) protocol, dat de zwakke punten van Ethereum’s Proof-of-Work (PoW), dat vaak als achterhaald wordt beschouwd, ondervangt.

In de praktijk blijkt dit uit enkele belangrijke factoren: een transactie op Solana kost vrij consequent rond de $0,00025 aan fees – Ethereum’s transactiekosten zijn op veel dagen altijd in de dubbele cijfers dollar, zelfs na een hervorming in augustus, met pieken van meer dan $100. En het duurt meestal maar een seconde voor een transactie op Solana wordt bevestigd. Bij Ethereum moet de wachttijd voor een bevestigde transactie in minuten worden berekend. Deze verschillen zijn opvallend duidelijk in de snel groeiende gebruikssituaties in de DeFi-ruimte.

Maar Solana heeft ook kwetsbaarheden, zoals een 16 uur durende netwerkstoring in september duidelijk aantoonde. Bovendien bereidt Ethereum zich intensief voor op een protocolverandering en wil het in 2022 met Ethereum 2.0 overschakelen op proof-of-stake.

Conclusie: Ethereum blijft voorlopig favoriet voor de eeuwige nummer twee

Bitcoin blijft uit de competitie tussen Ethereum en Solana, evenals Cardano en Binance Coin (BNB) als kapitaalkrachtige potentiële Ethereum killers. Bitcoin kan door zijn oude protocol en oorsprongscode zelf toch geen complexe slimme contracten organiseren en vindt daarom via omwegen zijn weg naar DeFi en NFT’s. Het grote voordeel van Ethereum ten opzichte van de nieuwkomers is niet alleen de veel hogere marktkapitalisatie, maar ook het vertrouwen dat het door de jaren heen heeft verdiend, wat op zijn beurt ontwikkelaars aantrekt en het ecosysteem laat groeien. Als de omschakeling naar Ethereum 2.0 op middellange termijn slaagt zoals gepland, zullen de Ethereum-killers waarschijnlijk aan het kortste eind trekken.

Maar Solana zal niet langer verdwijnen en zou in ieder geval binnenkort Cardano moeten inhalen, waar de upgrade Alonzo inhoudelijk een mislukking is gebleken. De eer om de “Shooting Star 2021” te zijn komt Solana sowieso toe, als de beurskapitalisatie als maatstaf wordt genomen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*